Briefjes in de bus: mag ik uw huis kopen?

Onder het pseudoniem Luuk Brouwer schrijft onze Rotterdamse columnist over zijn ervaringen als (t)huisbaas.

the-blowup-xBqM6cfgP4U-unsplash

Er is een groot voordeel van huren boven kopen, eentje waarover ik nooit hoor. Namelijk: je komt er makkelijker vanaf. Als bijvoorbeeld de benedenbuurjongen beginnend dj is (het overkwam me), of onderburen die elke week minstens een keer barbecueën waardoor jij in de stank zit en de ramen moet sluiten op die mooie dag (check) of buren met een krijsende baby (check). En dan heb ik niet over bovenburen, want ervaring heeft mij geleerd om altijd een bovenste verdieping te willen bewonen. 

Proefslapen

Waarom wordt de mogelijkheid om proef te kopen eigenlijk niet geboden? Of proefslapen, bij voorkeur voor een paar nachten? In een periode dat mensen in de rij staan om een muf hok tegen een gênant hoge meterprijs te mogen bezichtigen, is een verkoper hier natuurlijk niet happig op. Maar in de markt die komen gaat — misschien, hopelijk niet —, eentje waarin je het als koper voor het zeggen hebt? Ik heb het aspirant-kopers wel eens aangeboden toen ik mijn Amsterdamse appartement aan de straatstenen niet kwijtraakte, zo rond 2010. 

Een beetje een omweg, maar ik kom erop omdat ik geneigd ben te kopen in een straat of buurt die ik goed ken. Ik heb zelfs al een paar keer geprobeerd om een huis terug te kopen, een dezelfde reden. Het was al niet meer van mijn koper, dus probeerde ik een e-mailadres te achterhalen. Ook heb ik weleens briefjes in de bus gegooid in buurten waar ik graag wilde kopen — met een zekere gêne. 

Ramenlapbedrijf

Is het nog nodig? Of is het aanbod inmiddels voldoende gegroeid? Ik vond die briefjes zelf ook wel eens op de deurmat, niet altijd, ik woonde niet altijd in zo’n geliefde straat of wijk. Briefjes met de vraag ik wel wist dat de markt nu erg gunstig was en dat deze partij de Hoogste Prijs zou betalen. Soms waren ze afkomstig van een vage makelaar of een bedrijf met vage Engelse naam, iets als Golden Bricks Real Estate (echt!). Ik kreeg best wel eens een reactie op mijn briefjes. Een keer of twee van een oud dametje dat dacht ik van een ramenlapbedrijf was. En ook wel eens van mensen die voor een procent of dertig boven de marktprijs best wilden verkopen. In een oververhitte markt of als je precies weet waar je wilt wonen: best handig hoor, een briefje. Maar het zou me niets verbazen als ook het proefwonen – bij gebrek aan huurervaring – het nieuwe briefje wordt.

Schrijf je in en lees direct verder

Met jouw gratis Overwaar.de account weet jij als vastgoedliefhebber precies waar je rekening mee moet houden bij de aankoop en verhuur van vastgoed. Daarnaast ontvang je twee keer per week het laatste nieuws over investeren in woningen in je inbox.


Heb je al een account? Log in.