Zeven redenen waarom ik wel verkoop

Sommige mensen verkopen nooit, stoten nooit iets af uit hun portefeuille. Luuk Brouwer vertelt waarom hij wél verkocht.

The,Words,'if,Not,Now,,When',Appearing,Behind,Torn,Black
Mark Schalekamp
Freelance journalist

“Sommige mensen verkopen nooit, stoten nooit iets af uit hun portefeuille. Ik wel. Op zich onhandig want verkopen kost geld, zoals de rekening van de makelaar. En die van de verhuizer en opslag, wanneer je zoals ik gemeubileerd verhuurt. De makelaar betaal je vervolgens bij aankoop van een nieuw pandje braaf nog een keertje, bovendien kost het verhuurklaar krijgen van een nieuw pand handenvol geld. Dus waarom verkopen?”

1. Cashen

Ik verkocht een pand in hartje Rotterdam dat ik had aangekocht in 2019 als heel pand om het te kunnen splitsen. Toen ik dit met pijn en moeite voor elkaar had, wilde ik verkopen om de opbrengst eruit halen. De belangrijkste reden was omdat ik eind 2021 vermoedde dat de markt op een hoogtepunt was.

2. Zin in een nieuw project

Ik vind het leuk om waarde toe te voegen aan een pand. Creatief kijken naar mogelijkheden, met de hulp van een goeie architect en aannemer. Eenmaal klaar is die lol eraf, zoals met dat pand in hartje Rotterdam. Ik wilde weer zoeken naar iets nieuws.

3. Emotionele redenen

Ik heb eigenlijk nooit gehouden van het pand dat ik verkocht. En dat zat ‘m vooral in de man van wie ik het ooit kocht, een zeldzaam vervelend figuur. Dat vond ik niet alleen, maar ook alle buren – ik was dus niet helemaal gek. Nog lang nadat ik eigenaar was geworden, bleef hij mij irriteren met vervelende mailtjes en gedoe.

4. Persoonlijke omstandigheden

Op korte termijn verlaat ik voor een paar jaar het land wegens het werk van mijn vrouw. Beheer van mijn panden doe ik zelf, en ik vind het te ingewikkeld om dit van afstand te doen, al helemaal met tijdsverschil. Dus houd ik drie panden die ik samen met anderen heb.

5. Trage ontwikkeling

Het kan ook zijn dat ik minder in een bepaalde wijk ben gaan geloven. In hartje Rotterdam knapt de buurt langzamer op dan verwacht, bijvoorbeeld.

6. Onze overheid

Met argusogen volg ik de overheidsplannen voor de woningmarkt. Ten aanzien van verhuur bijvoorbeeld. Aantoonbaar dom, niet effectief, maar maakt het wel dat ik anders naar mijn pandjes kijk. En minder happig ben op appartementen die nog maar nu nog maar net in de vrije sector vallen, omdat ze niet zo groot zijn, of omdat de WOZ-waarde ze er net in tilt.

7. Opnieuw instappen

Ik verkoop omdat ik geloof dat dit een hoogtepunt in de markt is. Straks, op een beter moment stap ik weer in.

Schrijf je in en lees direct verder

Met jouw gratis Overwaar.de account weet jij als vastgoedliefhebber precies waar je rekening mee moet houden bij de aankoop en verhuur van vastgoed. Daarnaast ontvang je twee keer per week het laatste nieuws over investeren in woningen in je inbox.


Heb je al een account? Log in.