Verduurzamen doe je zo (deel 1/xx)

Een naheffing van € 25.000,- is de druppel: er moet wat gebeuren. Maar hoe pak je verduurzaming aan bij een pand uit 1857?

IMG_2500

De term ‘verduurzaming’ doet me niets. Ik heb niets met modewoorden, laat staan met modetoepassingen waardoor oude ‘vervuilende’ producten worden vervangen door nieuwe vervuilende producten. Want uiteindelijk vervuilt de mens de planeet alleen al door er te zijn. Daarbij kosten modewoorden als ‘verduurzaming’ vaak alleen maar geld en de enige die er beter van wordt, is de leverancier van het een of ander. Maar noem het ‘onderhoud’, noem het ‘waardeverbetering’, noem het ‘investering’ en ik ben erbij.

Zorgeloos vastgoed

Ik hou namelijk van zorgeloos vastgoed. En de enige manier om zorgeloos vastgoed te hebben, is door te zorgen dat niemand, vooral de huurder niet, er wakker van ligt. Als de huurder slaapt, slaapt de verhuurder. In mijn geval lig ik al langer wakker van de oude houten kozijnen, het enkelglas, de stadsverwarming/blokaansluiting, wetende dat ik bij de duurste leverancier van Nederland zit, Eneco, met een meterkast die dateert uit het jaar nul. Dat komt door de naheffing van 25.000 euro die ik, hopelijk, via tussenmeters op huurders verhaald zou moeten kunnen worden. Hoe dan ook: ik weet dat deze huurders een probleem krijgen. En ‘dus’ ik ook. De enige manier om dit in het vervolg te voorkomen, is om af te stappen van blokverwarming, elke woning een eigen gas- en stroomaansluiting te geven en huurders direct verantwoordelijk te maken voor hun verbruik. En ja, natuurlijk ook door de isolatie van het pand uit 1857 naar deze eeuw te trekken. Maar first things first: een lijstje van wat er allemaal moet gebeuren.

De to-do lijst

 

Direct verder lezen?
Een jaar lang toegang voor maar 95 euro

Krijg onbeperkt toegang tot Overwaar.de en lees alles over wetgeving bij aankoop en verhuur, fiscaliteiten, het puntenstelsel en ervaringen van "de grote jongens".


Heb je al een account? Log in.