KNOW YOUR CUSTOMER!

De banken zijn er maar druk mee, met hun KYC – know your customer – onderzoeken. Het doet verlangen naar vroeger.

Concept,Image,Of,Business,Acronym,Kyc,Know,Your,Customer,Written
Ebru Umar
Ebru Umar is journalist en hoofdredacteur van Overwaar.de

Vroeger, toen je nog een klant was bij de bank en je je accountmanager kende. Tegenwoordig belt de bank jou en moet jij je identificeren om te bewijzen dat zij de juiste persoon gebeld hebben. Krommer wordt het niet. Ze hebben geen idee hebben wie hun customer is. Maar goed, ze zitten dus in het proces van hun klanten identificeren en risicos in kaart brengen. Iets met integere bedrijfsvoering. Laat maar komen dan…

Maar wie bent u?

De aankondiging kwam per sms én per mail: de bank zou op dat en dat tijdstip op die en die dag bellen om wat vragen te stellen. Een check bij de bank én de mailafzender bleek dat het bonafide was. Inderdaad, de bank had wat vragen. En hoe hilarisch is het dat als de bank belt – ik mijn geboortedatum moet ophoesten en mijn postcode – terwijl het eigenlijk andersom hoort: “U kunt dat allemaal wel aan mij vragen maar u belt mij. Hoe controleer ik of u bent wie u zegt te zijn en bij de bank werkt?” Daar blijkt dan een procedure voor te zijn, die minstens net zo omslachtig is als gebruik maken van de 152 miljoen euro verduurzamingssubsidie. Hallo bank: ik ben al twintig jaar klant. Ik heb het nul-zesnummer van mijn bankmevrouw. En wordt nu gebeld door een wildvreemde medewerker. Het zal. “U heeft inkomsten uit vastgoed en we willen in kaart brengen hoe u uw vastgoed gekocht heeft.” Het antwoord – ‘met een hypotheek van jullie’ – is natuurlijk maar de helft van het antwoord. Wat volgt is een hele uitdraai van het bezit — tot aan de categorie ‘o verrek, ja, dat staat ook op mijn naam, daar moet ik vanaf’.

 

Schrijf je in en lees direct verder

Met jouw gratis Overwaar.de account weet jij als vastgoedliefhebber precies waar je rekening mee moet houden bij de aankoop en verhuur van vastgoed. Daarnaast ontvang je twee keer per week het laatste nieuws over investeren in woningen in je inbox.


Heb je al een account? Log in.