Zeven redenen waarom ik niet verkoop

Er zijn altijd redenen om wél te verkopen. Interessanter is het om te beredeneren waarom je het niet zou doen. Dit zijn Ebru's motieven.

Not,For,Sale,Sign,Written,On,Street,Pavement

Er zijn legio redenen om te verkopen maar minstens net zoveel om het niet te doen. Sterker nog: met alle onzekerheid die nu boven de markt hangt, zit ik als een moederkloek op mijn vastgoed. En in plaats van te verkopen, investeer ik. En niet zo’n klein beetje ook. Over de nieuwe vloer en make-overs van mijn studio-appartementen heb ik het niet eens, dat is business as usual en valt onder onderhoud. Belangrijker en relevanter voor de toekomst is de transformatie van kantoor naar wonen, een verduurzamingsslag van enkel naar dubbel glas en een uitbouw, dus nog meer vierkante meters. Waarom ik niet verkoop? Dit zijn mijn zeven redenen:

1. Locatie locatie locatie

Ik ben de laatste die gelooft in AAA-locaties; de potentie van het object is in mijn vastgoedcarrière belangrijker gebleken dan de locatie. Het vastgoed wat ik nu heb, ligt strategisch zeer gunstig ten opzichte van elkaar én ook nog ‘ns in een mooie postcode. Ik word er blij van als ik langsloop, en de waarde blijft, ook als de markt ooit inzakt. Dat zal heus gebeuren, maar ik zit erin voor de lange termijn dus die up-market komt vanzelf weer.

2. Rendement

Mijn rendement is meer dan prima. In feite heb ik er geen omkijken naar, en ondanks dat ik nu kies voor leegstand in verband met een aanstaande verbouwing, zou ik alles tegen een dubbel zo hoge huur kunnen verhuren als er nog meer vrijkomt. Dat dat niet mag, is een tweede. Je moet ook niet te hebberig worden. 

3. Wat doe ik met de verkoopwinst?

Bij verkoop zal ik mijn overwaarde ergens in moeten beleggen. Waarin dan? Goudstaven zijn niet half zo leuk als bakstenen, aandelen heb ik nog nooit mazzel mee gehad en breek me de bek niet over crypto – als dat geen ander woord voor ponzi-scheme is, weet ik het ook niet meer. Niemand die me kan uitleggen waarom crypto de waarde heeft die het heeft. Dus wat moet ik met m’n overwaarde? Ik heb al een auto, ik hou niet van reizen en ik kan ook al alle kleren kopen die ik wil. Vastgoed is een prima manier om m’n geld te stallen. 

4. Angst is een slechte raadgever

Ik geloof niet in de plannen van Hugo. De enige man die ik geloof, is mijn fiscalist en ondanks dat hij hel en verdoemenis voorspelt, blijf ik kalm. Ja heus, er gaat ‘iets’ gebeuren. Mijn boerenverstand zegt dat als Hugo rücksichtslos overwaarde wil gaan belasten, heel vastgoedbezittend, eigen huis bezittend Nederland in opstand komt. Want vastgoedbezitters zijn stemmers, kiezers. Als die moeten afrekenen over de papieren overwaarde van hun eigen huis met écht geld wat niemand meer heeft, heb je de poppen aan het dansen – en dan nu écht. Dan gaat wonend Nederland failliet zonder dat er een extra woning bijkomt. Want overwaarde is geen liquiditeit, er komt een dag dat óók Hugo dat gaat begrijpen. Dus ja, er zal vast iets veranderen. Maar dat ik daar van Hugo snel over moet afrekenen, betwijfel ik.

5. Mijn vastgoed overleeft Hugo’s termijn

Mijn vastgoed kan nog een verbeteringsslag maken. Qua duurzaamheid scoor ik laag omdat ik op twee locaties nog enkel glas heb (dat zijn 18 ramen). Verder kan ik nog appartementen bouwen – waarvan iedereen zegt: NIET DOEN! Omdat het de vermeende belastingplannen van Hugo in de kaart speelt. Dus doe ik het niet, maar tref ik wel alvast voorbereidingen. Hugo’s dagen als minister van Volkshuisvesting zijn korter dan dat ik mijn vastgoed houd, op termijn ga ik toch uitbreiden en wordt mijn vastgoed nog meer waard. Geduld is een schone zaak.

6. Onthoud: vastgoed is een langetermijninvestering

Elke vastgoedprofessional zal je uitlachen als je begint over verkoop: eindelijk schoont de branche op, de gelukszoekers gaan weg en de langetermijninvesteerders blijven. Dat zijn degenen die toevoegen aan de woningmarkt en de winst zit in de lange termijn. Eerlijk? Ja, ik verheug me nu al op de winst die ik over 18 jaar zal pakken. Als die ook maar enigszins in de buurt komt van de winst die ik na mijn eerste 18 jaar pakte, wordt dat probleem van punt drie alleen maar groter. Wat moet ik in hemelsnaam op mijn 70ste nog met vermogen doen?

7. Je wordt niet wijzer van verkopen om opnieuw te kopen

Er is ooit onderzoek gedaan naar wat de daadwerkelijke winst is als je nu verkoopt om later weer in te stappen. Newsflash: die is er niet. De vastgoedmarkt fluctueert net als de aandelenmarkt. En zoals ik van een snelle vastgoedjongen leerde en wat de oude vastgoedbaronnen bevestigen: er komt altijd weer een nieuwe piek. Verkopen is de moeite van het gedoe niet waard.

 

Schrijf je in en lees direct verder

Met jouw gratis Overwaar.de account weet jij als vastgoedliefhebber precies waar je rekening mee moet houden bij de aankoop en verhuur van vastgoed. Daarnaast ontvang je twee keer per week het laatste nieuws over investeren in woningen in je inbox.


Heb je al een account? Log in.