“Vind je niet dat er belasting geheven moet worden over huurpenningen?”

Het is een soort van trick question: het antwoord bepaalt hoe je morele kompas staat afgesteld.

Glass,Jar,With,Label,"pension",,Coins,And,Alarm,Clock,On

De vraag werd me gesteld door Maarten de Gruyter toen ik te gast was in de BNR-podcast Vastgoed Gezocht. “Vind je niet dat er belasting geheven moet worden over huurpenningen?”

Democratie is niet gratis

Eerlijk? Ik vind, net als de meeste Nederlanders, wel dat ik wel genoeg belasting betaal. En net als de meeste Nederlanders vind ik dat prima, als ik er iets voor terugkrijg: een veilig land, een stabiele democratie, goede infrastructuur, toegankelijk onderwijs, een zorgstelsel dat niemand uitsluit en onafhankelijke rechtspraak. Ik kan het alleen maar eens zijn met Rutte als hij zegt dat democratie niet gratis is.

Dat neemt niet weg dat ik, net als iedereen, mijn best doe om mijn belastingdruk laag te houden. In een land waarin de rijkste familie in paleizen woont en geen belasting betaalt, lijk dat me prima verdedigbaar. Dus als je me vraagt of ik denk dat er belasting moet worden geheven over huurpenningen, dan hangt het ervan af of de microfoon aan of uit staat. Wat dat betreft kijk ik het prima af bij onze politici. Weten jullie dat iemand binnenskamers geen anderhalve meter afstand hield midden in coronatijd — zelfs niet in een ziekenhuis? Ik weet het, want ik stond naast die man, die tegenwoordig minister van wonen is. Als de camera draait, is ook het antwoord van de politicus totaal anders dan wanneer-ie uit staat.

 

Schrijf je in en lees direct verder

Met jouw gratis Overwaar.de account weet jij als vastgoedliefhebber precies waar je rekening mee moet houden bij de aankoop en verhuur van vastgoed. Daarnaast ontvang je twee keer per week het laatste nieuws over investeren in woningen in je inbox.


Heb je al een account? Log in.