Thuisbaas Christiaan Crouwers

Christiaan Crouwers (42) besloot in vastgoed te investeren als pensioenvoorziening. En elke keer weer is het een avontuur.

thuisbaas_zwart (2)
Mark Schalekamp
Freelance journalist

Bezit

Van de zaak is het einde van het vermaak! Op het hoogtepunt van mijn investering had ik tien objecten, maar vooruitlopend op de markt, heb ik er een aantal verkocht.

Aantal huurders

Ooit twintig, inmiddels aanzienlijk minder.

Financiering

In 2013 was er redelijkerwijs geen financiering te krijgen als startende belegger. Als beginner kreeg je niks, behalve als je een miljoen aan eigen geld mee nam. Door de crisis sloten de loketjes, en dat kwam pas weer terug in 2016 met een partij als NIBC. Ik heb altijd zeer conservatief gefinancierd, met veel eigen geld. Heel simpel: zuinig leven, oppotten en wachten tot je voldoende hebt om het volgende te financieren.

Totale financiering

Genoeg om een beetje gebruik te maken van een hefboom, maar niet genoeg om er wakker van te liggen als het een keertje tegen zit.

Hoe begonnen

Ik was herstructureringsconsultant, hield me bezig met bedrijven met liquiditeitsproblemen. Zoals ontwikkelaars en beleggers — het was 2013, hoogtijdagen van de crisis. Ze hadden ‘hete grond’ gekocht,
bijvoorbeeld met de hoop en bedoeling om de bestemming te veranderen. Ze konden zich staande houden met hun andere tak, de verhuurportefeuille. Geen bijzondere panden, maar het genereerde een prima cashflow. Dat wilde ik ook — blije huurders. Ik wilde het netjes doen, me onderscheiden ten opzichte van de ouderwetse pandjesbazen die ik zelf tegenkwam toen ik nog naar een huurwoning zocht.

Waarom begonnen

Toen ik begon, woonde ik net in bij mijn vriendin, in een huis dat bij haar bedrijf hoort. Ergens hoorde ik een stem die zei dat ik aan mijn pensioen moest denken, maar waar mijn vrienden, begin 30, hun
eigen huis kochten, had ik dat juist niet. Ik besloot om een pand aan te kopen. Nadat ik in 2013 begon — met kijken, me laten voorlichten, in huurrecht, in financiering — kocht ik in 2015 voor het
eerst een appartement, in centrum Rotterdam.

Upside

Weet je, elke keer is het weer een avontuur, het zoeken naar een nieuw pand. Weer zo’n huis zien, te kijken wat ik ermee kan, wat een andere wellicht niet ziet. Wat cosmetisch niet mooi is, maar wel
kansen biedt. Ik werk met een vaste klusjesman, die heel precies is – net als ik zelf. Er ligt dus geen plintje scheef, daar heb ik lol aan. Ik ben oprecht blij als een huurder de woning mooi vindt en er met veel
plezier woont. Scheelt ook een hoop zorgen.

Downside

Ik moet het natuurlijk afkloppen, maar ik heb weinig problemen met huurders gehad. Eerlijk gezegd vind ik vooral vervelend hoe de maatschappij tegenwoordig kijk naar de particuliere belegger, dat is de
afgelopen jaren echt veranderd — dat je als paria wordt gezien. Mensen begrijpen kennelijk niet dat jij als huisbaas risico’s neemt, waar een huurder altijd gewoon kan vertrekken. Je bent gewoon een serviceprovider — WaaS, Wonen as a Service. Waarbij de huurder het bezit en alles wat daarbij komt kijken uitbesteedt aan zo’n serviceprovider.

Tip

Kijk naar een huis alsof je er zelf zou kunnen wonen (wellicht in een andere levensfase). Als je gemeubileerd verhuurt, gooi er dan geen goedkope meuk in, geen kringloopwinkelrommel, maar iets behoorlijks. Dan krijg je nette huurders. Die het ook weer netter opleveren bij vertrek. Ik ken verhuurders die alleen maar naar papieren van potentiële huurders kijken, maar ik kijk ook – of vooral – naar de persoon. Hoe communiceert hij/zij? Komen ze hun afspraken na? Zijn ze oprecht gemotiveerd?

Grootste fout

Nou, ik had een kandidaat-huurder waar ik aanvankelijk geen goed gevoel bij had. Op papier was het prima (expat, je kent het wel), maar ik had naar mijn gevoel moeten luisteren, want deze huurder viel me om alles ’s nachts en in het weekend lastig en had op den duur ruzie met de hele buurt. Gelukkig is ze zelf vertrokken.

Wat zou je tegen de minister van wonen willen zeggen?

Als je herinnerd wil worden als de persoon die de wooncrisis aanpakte, schuif dan niet de schuld van die
wooncrisis in de schoenen van de particuliere vastgoedbelegger, maar werk niet-politiek gedreven en objectief aan een oplossing. Ga gewoon in gesprek met de markt. De bereidheid is er.

Schrijf je in en lees direct verder

Met jouw gratis Overwaar.de account weet jij als vastgoedliefhebber precies waar je rekening mee moet houden bij de aankoop en verhuur van vastgoed. Daarnaast ontvang je twee keer per week het laatste nieuws over investeren in woningen in je inbox.


Heb je al een account? Log in.